Milý Franku: II. Dopisy Bohuslava Martinů Franku Rybkovi z let 1955 až 1959 / Dear Frank: II. Bohuslav Martinů's Letters to Frank Rybka from 1955 to 1959 - Zouhar, Vít (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Druhý díl korespondence Bohuslava Martinů s Frankem Rybkou zahrnuje období 1955 až 1959. Skladatel v nich často referuje o svých nových skladbách, kantátách Gilgamesh, Otvírání studánek, Legenda z dýmu bramborové nati ad. Dalším tématem, k němuž se opakovaně vrací, je provozování oper (Marriage, Juliette). Dopisy Franku Rybkovi jsou také dokladem skladatelových četných cest po Evropě, kde se manželé Martinů trvale usadili v roce 1956. Opět se ukazuje Rybkova ochota pomáhat, ať už se jednalo o ověření nástrojových možností lesního roku u skladatelova syna Borise Rybky, nebo o zajištění transparentního notového papíru firmy Circle Blue Print, který Martinů od 40. let používal ve Spojených státech, neboť umožňoval snadné rozmnožování kopií. Součástí druhého svazku je jedna pohlednice Franka Rybky z Poličky. Poslední dopisy jsou zaměřeny na návštěvu Rybkova syna F. Jamese ve Švýcarsku. Polsední list tohoto svazku je adresován F. Jamesi Rybkovi, mladšímu synu Franka, který skladatele navštívil jen krátce před smrtí.
Keywords: Dějiny