Milý Karle I. Dopisy Bohuslava Martinů Karlu Šebánkovi z let 1929 až 1949 / Dear Karel I. Bohuslav Martinů Letters to Karel Šebánek from 1929 to 1949 - Coufalová, Gabriela (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Korespondence Bohuslava Martinů s nakladatelským pracovníkem Karlem Šebánkem (1903-1980) je dalším dílem kritické edice skladatelovy korespondence. Soubor dopisů, který vychází ve dvojjazyčném, česko-anglickém, vydání, pochází z let 1929 až 1949 a je cenným dokladem přátelství dvou mužů, jejichž osobní i pracovní životy ovlinily události 20. století. Z Francie odesílané dopisy z 30. let prezentují Martinů touhu získat dobré místo a vrátit se zpět do vlasti, stejně jako neutuchající snahu o zajištění provozování svých děl a jejich vydávání, v čemž je mu nápomocen Karel Šebánek. Korespondence ze 40. let 20. století dokládá nejprve komplikující se předválečnou situaci, složitý únik skladatele a jeho manželky do USA, poválečné dopisy doplňují mozaiku životních peripetií na pozadí zhoršující se politické situace v období nastupující studené války.
Keywords: Společenské vědy, historie