Otevřený software a otevřená data - nasazení v geoinformatice - Nétek, Rostislav (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Za poslední roky došlo v oblasti otevřených dat a softwarů k výraznému posunu nejen v technologických nástrojích, ale také v právním a institucionálním rámci, který podporuje sdílení a zpřístupnění dat. Zatímco princip otevřeného softwaru měl své podporovatele a silnou pozici na trhu již desítky let, princip reálných otevřených dat byl dříve spíše teoretickým rámcem (či přáním) a jejich reálné nasazení výhradou jedinců nebo vizionářů. Nesprávně převládá názor, že otevřený software nebo otevřená data dokáží zdarma nahradit drahé komerční řešení, free opravdu neznamená vždy zdarma. Minimalizace finančních nákladů je zpravidla "nejpopulárnějším" aspektem, nicméně komplexní pohled na problematiku přináší celou řadu dalších, méně významných aspektů.
Keywords: Počítače a komunikace