Muž v karanténě - Petr, Vydra (Brána, 2021)
Knížka se skládá z uzavřených příběhů, z nichž mnohé vznikly v době pandemie a humornou formou reflektují nejrůznější nástrahy a výzvy, jež vypravěči, jeho okolí i celé společnosti nastražila. Přestože má každý příběh svoji vlastní pointu a většinou nenalézá přímé pokračování v další kapitole, stává se kniha zároveň jakousi nezáměrnou, spíše bezděčnou kronikou roku 2020 a první poloviny roku 2021. Většinou se však jedná o příslovečné malé dějiny na pozadí velkých a málokdy je tomu v knížce naopak.Ostatně druhý oddíl knihy sice obsahuje směs dobrodružství a výzev, z nichž vypravěč některé podstoupil i v dřívějším období, ale atmosféra těchto příběhů s pocitem izolace, samoty či opuštění komfortní zóny souvisí. Třetí část knihy je zdravotní a autor se sebeironií sobě vlastní v ní reflektuje různé bolístky a indispozice, které na muže přicházejí ve středním věku a jimž lze čelit nejen návštěvami lékařů a řízení se jejich radami, ale třeba právě také humorem.Kromě toho, že jednotlivé texty vyšly časopisecky, se pár z nich ohřálo i ve světle ramp, neboť se částečně kryjí s monology standupových vystoupení.
Keywords: Humor, satira; Společenské romány