Sexuální život ve starém Peru - Barriosová, Farfánová, Eva (Grada, 2014)
Erotika, panenství, sňatek, mateřství, prostituce, homosexualita, život panen Slunce i incest a polygamie hrály ve starých indiánských kulturách na území dnešního Peru důležitou úlohu. Stejně tak i erotická keramika. Sexualitu však původní obyvatelé této země chápali zcela jinak, a proto je křesťanská Evropa považovala za sexuálně zvrhlé a nemravné. Tato kniha je jedinečná v tom, že její autorka otevřeně pojednává o tématu, které bylo a do jisté míry ještě je tabu, a že představuje předměty ze sbírek, které se běžně nevystavují. Především však na základě podrobného rozboru mnoha pramenů podává zcela nový pohled na pozadí dávných zvyků a tradic, i na důvod vzniku výtvorů, které vzbudily takové pohoršení...
Keywords: Dějiny