USA - školství a vzdělávání v kulturním kontextu - Jan, Průcha (Wolters Kluwer, 2021)
Publikace si klade za cíl komplexně postihnout komplikovanou realitu vzdělávacího systému v USA a přiblížit ji českému čtenáři. Motivací k jejímu sepsání byl fakt, že v českém prostředí podobná publikace úplně chybí, respektive žádná podobná nebyla od listopadu 1989 sepsána. Mezi silné stránky publikace patří především snaha autora o ucelený pohled na vzdělávací systém, včetně vazby na širší sociální a kulturní kontext. Důležitá je i analýza toho, jakou ideologickou roli hraje ve vzdělávacím systému tzv. "americký sen" a jak se ve vzdělávacím systému projevuje kulturně podmíněná vysoká míra individualismu.
Keywords: Pedagogika