Matylda - Roald, Dahl (Pikola, 2023)
Matylda Kazisvětová je geniální. Uměla plynně mluvit, když jí ještě nebyly ani dva roky, a ve čtyřech už četla Nadějné vyhlídky od Charlese Dickense. Jela do Afriky s Ernestem Hemingwayem a do Indie s Rudyardem Kiplingem - cestovala po celém světě, a přitom seděla ve svém pokojíčku v anglické vesnici. Většina dospělých v jejím okolí ji přesto ignoruje nebo si myslí, že děti jsou "jakési strupy". I rodiče o Matyldě říkají samé hrozné věci. Ve skutečnosti je Matylda inteligentní a nadaná dívka a oni jsou hloupí. Matylda naštěstí zjistí, že vládne velmi zvláštním druhem kouzelné moci! Pro děti od 7 let.
Keywords: Beletrie pro děti; Příběhy, deníky