Królestwo Cieni (Księga 5 Królowie I Czarnoksiężnicy) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2015)
"Przepełniona akcją powieść z gatunku fantasy, która z pewnością zadowoli zarówno fanów dotychczasowej twórczości Morgan Rice, jak i entuzjastów powieści takich jak The Inheritance Cycle Christophera Paolini.... Najnowsza powieść Rice wciągnie bez reszty wszystkich miłośników literatury dla młodzieży." --The Wanderer, A Literary Journal (dotyczy Powrotu Smoków) KRÓLESTWO CIENI to piąta część bestsellerowej serii fantasy Morgan Rice, KRÓLOWIE I CZARNOKSIĘŻNICY (pierwsza część, POWRÓT SMOKÓW, jest do ściągnięcia za darmo)! W księdze zatytułowanej KRÓLESTWO CIENI, Kyra będzie musiała walczyć o życie w samym środku płonącej stolicy, zaatakowanej przez stado smoków. Jeśli uda jej się przeżyć, wyruszy do Mardy, na poszukiwania magicznej broni, jedynej nadziei Escalonu. By ocalić swój ukochany kraj przed inwazją trolli, zapuści się w najmroczniejsze zakątki tej ponurej krainy. Duncan, uwieziony w pogrążonej w ogniu stolicy, wykorzystuje cały swój spryt, by zebrać swoich ludzi i razem z nimi uciec tam, gdzie będą mogli przegrupować się i przygotować strategię ataku na Pandezję. Ścigany przez Wezuwiusza i jego armię trolli, Merk opuszcza Wieżę Kos i wraz z córką króla Tarnisa przemierza zdradzieckie wody Zatoki Śmierci, by dotrzeć do twierdzy na wyspie Knossos. Dierdre i Marco zdołają przetrwać falę zniszczenia, która przetoczy się przez Ur. Będą musieli otrząsnąć się po stracie wszystkich, których znali i kochali, by wyruszyć na poszukiwanie jedynej osoby, która może im pomóc: Kyry. Tymczasem Alec płynie wraz z mieszkańcami Zaginionych Wysp z powrotem do Escalonu, w dłoni dzierżąc tajemniczy miecz, który może zmienić wszystko. Nie spodziewa się jednak, że zastanie swój kraj w kompletnej ruinie, opanowany przez hordy smoków. KRÓLESTWO CIENI przeniesie cię do świata rycerzy i wojowników, królów i namiestników, honoru i męstwa, magii, przeznaczenia, potworów i smoków. To magiczna opowieść o miłości i złamanych sercach, oszustwach, ambicji i zdradzie. To powieść fantasy w najlepszym wydaniu, która będzie żyć w tobie jeszcze długo po jej przeczytaniu, która wciągnie każdego czytelnika, bez względu na jego płeć czy wiek. Szósta część serii KRÓLOWIE I CZARNOKSIĘŻNICY ukaże się już wkrótce. "Dobra wiadomość dla wszystkich tych, którzy po przeczytaniu całej serii Kręgu Czarnoksiężnika wciąż pragną więcej. Książki Morgan Rice to zapowiedź kolejnej genialnej serii fantasy, która zabiera nas w podróż do świata trolli i smoków, męstwa, honoru, odwagi, magii i wiary w swoje przeznaczenie. Morgan po raz kolejny udało się stworzyć nietuzinkowych bohaterów, których dopingujemy na każdej stronie książki. ... Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego miłośnika gatunku fantasy." --Books and Movie Reviews, Roberto Mattos (dotyczy Powrotu Smoków)
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy