Zbroj světla - Ken, Follett (Kalibr, 2024)
Pilíře země, Na věky věků, Ohnivý sloup a Večer a jitro, čtyři monumentální historické bestsellery Kena Folletta dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě. Zatímco poslední uvedené dílo tuto kingesbridgeskou ságu dějové předchází, autorův nejnovější román Zbroj světla v časové linii opět pokračuje a přivádí nás do období napoleonských válek a průmyslové revoluce. Zbroj světla předznamenává nový úsvit pro Kingsbridge v Anglii, kde se pokrok střetává s tradicí a třídní boje zasahují do všech částí společnosti, zatímco v Evropě válka pohlcuje celý kontinent a šíří se i dál. V roce 1770 byl vynalezen spřádací stroj a s ním se v průběhu jedné generace všude změnil život lidí. Zemi zachvacuje nebývalá průmyslová změna, při které se životy dělníků v prosperujících kingsbridgeských textilkách mění v mizérii. V důsledku rozmáhající se modernizace a nástupu nových strojů se pracovní místa stávají zastaralá a zbytečná, rodiny se rozpadají. V této době, kdy se blíží mezinárodní konflikt, přichází skupina kingsbridgeských obyvatel - zahrnující přadlenu Sal Clithoreovou, tkalce Davida Shovellera a Kita, Salina vynalézavého a houževnatého syna -, kteří v generačním zápase hledají osvícení a bojují za budoucnost bez útlaku. Svět naplněný nepokoji zápasí o zvládnutí tohoto nového světového řádu: manžel jedné matky přijde o život při pracovním úrazu v důsledku hrubé nedbalosti; mladá žena bojuje o financování své školy pro chudé děti; mladý muž, který má dobré úmysly, nečekaně zdědí krachující podnik; jeden muž nemilosrdně chrání své bohatství, ať to stojí, co to stojí. Mezitím se se stále hlasitěji ozývá válečný pokřik z Francie, kde Napoleon začíná uskutečňovat násilný plán s cílem stát se pánem světa. Zatímco se zpochybňované společenské instituce hroutí, promítají se změny i do životů našich postav, jimž nezbývá než počítat s budoucností a světem, který musí znovu vybudovat z válečných trosek. Zbroj světla, tento úchvatný další díl kingsbridgeské ságy, nás vrhá na bojiště mezi soucitem a chamtivostí, láskou a nenávistí, pokrokem a tradicí, a my prostřednictvím každé postavy dostáváme novou perspektivu na seizmické změny, které otřásly světem v Evropě devatenáctého století.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány