Vražedný chlad - Louise, Pennyová (Kalibr, 2023)
Ve Three Pines se zase vraždí. A dokonce o Vánocích. Tentokrát se obětí stala zlá, sobecká, panovačná CC de Poitiers, která si v malebné kanadské vísce koupila "prokletý dům". Zdá se, že její smrti nelituje vůbec nikdo včetně nejbližší rodiny a že důvod zabít ji měl tady snad každý. Navíc pachatel zvolil naprosto originální způsob vraždy - tak rafinovaný, že dokázal pořádně zamotat hlavu nejen místní policii, ale i vrchnímu inspektorovi Armandu Gamachovi z quebecké Sureté. Gamache však má oproti ostatním jednu velkou výhodu - dobře ví, že aby našel vraha, musí ho nejdřív pochopit. "Vražda je hluboce lidská věc, a to se týká jak zavražděného, tak i vraha." Druhá kniha detektivní řady z pera kanadské spisovatelky Louise Pennyové vynesla autorce prestižní cenu Agatha Award za nejlepší klasický kriminální román roku - a jejímu hlavnímu hrdinovi přirovnání k legendám: svéráznému Columbovi či jedinečnému Herculu Poirotovi.
Keywords: Krimi, detektivky