Královská štvanice - Případy královského soudce Melichara - Jan, Bauer (Brána, 2021)
V lesích kolem hradu Křivoklátu pořádá král Jan Lucemburský štvanici na jeleny. V jejím průběhu je zabit královský lovčí Hynek z Bukové. Šlo jen o nešťastnou náhodu nebo o úmyslnou vraždu. Jan Lucemburský se dokonce domnívá, že obětí této vraždy se měl stát on sám. Povolává svého oblíbeného vyšetřovatele, který mu před časem zachránil život, královského soudce Melichara z Roupova s žádostí, aby údajného vraha dopadl. Jenže sám mu to nijak neusnadní, když vzápětí opustí České království a odjede do ciziny. Melichar tak zůstává sám vůči všem podezřelým, vesměs předním českým pánům, kteří mu nejsou nikterak nakloněni. Dokonce bude muset čelit pokusu o vraždu. Kdo se ho chtěl zbavit a proč? Snad proto, aby zabránil objasnění vraždy královského lovčího Hynka? A měl být opravdu zabit Hynek nebo sám král?
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány; Společenské romány