Moje cesta do ztracena - Martin, Vopěnka (Ikar, 2024)
Zabezpečený podnikatel zůstává po tragické smrti své ženy sám s osmiletým synem. Otec, který si náhle uvědomuje svou lásku i odpovědnost k dítěti, se snaží synovi usnadnit kritickou dobu po pohřbu, zamýšlí se nad jeho i svou budoucností a zvolna v něm zraje touha být se synem sám a bezvýhradně se mu věnovat mimo známý a smrtí poznamenaný svět. Odjíždějí tedy spolu na prázdninovou cestu bez pevného cíle i bez pevného data návratu, aniž by dali o sobě komukoliv zprávu. Během cesty po řadě evropských zemí se upevňuje vzájemné pouto a zároveň otec podniká obdobnou cestu hluboko do svého nitra, ujasňuje si svůj postoj k životu a vlastním cílům. Dramatické dobrodružství v rumunských horách zvrátí otcovu představu o nekonečném putování, ale cesta do ztracena navěky zůstane jako pevný bod a neotřesitelná jistota ve vztahu otce a jeho syna.
Keywords: Společenské romány