Transfuzní lékařství - Řeháček, Vít (Grada, 2012)
Publikace nabízí informace o vlastnostech, výrobě, skladování a indikacích podání transfuzních přípravků. Popisuje postup při transfuzi včetně možných komplikací a potransfuzních reakcí. Kapitola Imunohematologie podává přehled krevně skupinových systémů erytrocytů, leukocytů a trombocytů a nezapomíná ani na vyšetřovací metody a praktické postupy. Samostatné kapitoly se věnují autologním transfuzím, krevním derivátům, léčebným hemaferézám, hemolytickému onemocnění plodu a novorozence a hemovigilanci. Učebnice s bohatou obrazovou přílohou (36 obrázků, 42 tabulek, 2 schémata) je určena zejména studentům lékařských fakult a začínajícím lékařům. Má předpoklady stát se cennou pomůckou všem lékařům, pro které je provádění transfuzí denní praxí.Přípravu knihy inicioval výbor Společnosti pro transfuzní lékařství ČLS JEP.
Keywords: Anesteziologie, resuscitace, emergency; Gynekologie a porodnictví; Hematologie; Chirurgie, ortopedie, traumatologie; Interna