Ošetřovatelská péče v chirurgii pro bakalářské a magisterské studium - Janíková, Eva (Grada, 2013)
Kniha zpracovává problematikou ošetřovatelské péče v chirurgii. Je rozdělena na obecnou a speciální část. V obecné části je v jednotlivých kapitolách nastíněn úvod do chirurgického ošetřovatelství, perioperační péče, péče o rány a zmíněna je také problematika psychické podpory pacientů v chirurgii. Speciální část se zabývá ošetřovatelskou péčí u pacientů s vybranými chirurgickými onemocněními. V jednotlivých kapitolách je podán komplexní přehled o dané problematice. Na základní charakteristiku vybraného onemocnění navazuje management péče o pacienta v době před operací a zejména v době po ní s přihlédnutím na specifika ošetřovatelské péče u vybraných onemocnění. Kniha je určena především studentům ošetřovatelství a příbuzných oborů v pregraduálním studiu, ale může sloužit také odborníkům z praxe k dalšímu vzdělávání. Poznatky v ní obsažené čerpaly autorky ze zahraničních i domácích zdrojů a i z vlastní klinické praxe.
Keywords: Ošetřovatelství - klinické obory