Životní styl a pohybové chování rodin s 3-8letými dětmi - Sigmund, Erik (Univerzita Palackého v Olomouci, 2024)
Dlouhodobé výzkumné zaměření na analýzu stylu rodin s prepubertálními dětmi a neutěšený stav nárůstu nadváhy a obezity u českých adolescentů vedl autory monografie k realizaci výzkumu u rodin s dětmi v předškolním a mladším školním věku se záměrem odkrývání vzorců celodenního pohybového chování, včetně spánku, a formulování srozumitelných doporučení směřujících k ukotvování jejich zdravého a pohybově aktivního životního stylu. Předložená monografie se metodologicky opírá o ověřené přístrojové monitorování 24 hodin pomocí akcelerometru umístěného na zápěstí nedominantní ruky schopného zachytit i sebemenší pohyb člověka. Výzkumu se zúčastnilo celkem 396 rodin alespoň s jedním dítětem ve věku 3-8 let.
Keywords: Fitness a kondice