Dcera krále - Kerry, Chaputová (Ikar, 2023)
Mladá protestantka Isabelle přežívá se svou matkou v zoufalých podmínkách neustálého trýznění z rukou místních katolíků. Lidé jejich víry jsou mučeni, pronásledováni a nuceni konvertovat k vládnoucímu náboženství. Rebelka Isabelle ale odmítá ponižování už déle snášet. Oddanost víře předků u ní nakonec nenahlodá strach, ale seznámení s katolickým vojákem Jamesem. Jejich sbližování přerve další akt násilí proti protestantům, kteří jsou bez milosti vyhoštěni z města. Dívka po strastiplné pouti Francií zakotví jako služka u katolické rodiny. Tam je však sexuálně napadena, a tak jí nezbývá než pro svou záchranu skutečně konvertovat. Jako katolička totiž může být vyslána do Kanady coby dcera krále.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány