Alergie a astma v těhotenství, prevence v dětství - Novák, Jiří (Grada, 2012)
První část knihy pojednává o přístupu k astmatu v graviditě na základě metodiky, vypracované pracovní skupinou Národního institutu zdraví v Bethesdě. Předkládá doporučení pro léčbu dlouhodobou i pro zvládání akutních stavů. Týká se i dalších onemocnění, která mají podstatný vliv na zhoršení astmatu v těhotenství, je uveden i návod přípravy astmatiček k porodu.Druhá část se věnuje prevenci alergie a astmatu. Vychází ze zahraničních konsenzů, jsou doplněny další nové poznatky. Opatření primární prevence by měla být uskutečněna již v průběhu gravidity a plynule přecházet do časných údobí života dítěte, je uvedena prevence sekundární i terciární.Texty vychází z medicíny založené na důkazech. Pomohou alergologům, pneumologům, praktikům pro děti i dospělé, dermatologům, gynekologům, lékařům ORL, ale i lékařům dalších odborností lépe se v problematice orientovat a zajistit péči odpovídající současným poznatkům.
Keywords: Gynekologie a porodnictví; Metabolizmus, imunita; Ostatní lékařské obory; Pediatrie