Duální vztahy v kontextu vzdělávání v psychologii - Marek, Kolařík (Univerzita Palackého v Olomouci, 2026)
Vzdělávací proces není jen o předávání vědomostí, ale především o vztazích. Kde však leží hranice mezi profesním zájmem a osobní vazbou? Předkládaná publikace otevírá citlivé a často tabuizované téma duálních vztahů v akademickém prostředí, se zvláštním zřetelem na obor psychologie. Kniha systematicky mapuje teoretická východiska, typologii i etické rámce těchto vztahů. Autoři vycházejí nejen ze zahraniční literatury a profesních kodexů, ale především z původního empirického výzkumu realizovaného na českých katedrách psychologie. Na základě analýzy konkrétních scénářů se věnují tenké hranici mezi vztahy, které mohou vzdělávací proces obohatit, a těmi, které ohrožují objektivitu a přinášejí riziko zneužití moci. Cílem publikace není podat jednoduchý návod na univerzální management duálních vztahů, nýbrž poskytnout nástroje pro navigaci v eticky "šedých zónách". Je cenným zdrojem pro vysokoškolské vyučující, studující, výzkumníky i management vysokých škol, kterým záleží na budování bezpečné a etické kultury vzdělávání.
Keywords: Pedagogika