Rychlejší než vítěz - Daniel, Polman (Universum, 2024)
Divoká 25 dní trvající jízda přímo z pohledu předního českého ultracyklisty Daniela Polmana, který se zúčastnil 7400 km dlouhého závodu "North Cape - Tarifa". Dan, přezdívaný "ultrapako", ujel s naloženým kolem v průměru 300 km denně. Závod vedoucí přes 15 evropských zemí z nejsevernějšího cípu Evropy do přístavu Tarifa na Gibraltaru dokončil i přes těžký pád a návštěvu nemocnice na prvním místě s náskokem 500 km! Po příletu zpět do České republiky přišel šok, když zjistil, že v oficiálních výsledcích je vše jinak. Danovi fanoušci, kteří závod bedlivě sledovali on-line, věděli, kde je pravda a kdo je skutečný vítěz. Po návratu do Nové Paky mu to dali najevo velkolepým přivítáním. Kniha je ryzím svědectvím o silném (nejen) sportovním příběhu. Tak silném, že je mimo veškeré tabulky, včetně těch výsledkových. Příběh dokreslují autorovy fotografie a také několik profesionálních snímků kamaráda Tadeáše Kopči, který mohl závod dokumentovat pouze do poloviny trasy, kdy organizátor změnil pravidla a vydal striktní zákaz focení. Nečekaných změn bylo ale více... "Když se za North Cape - Tarifa ohlédnu, vidím především dvě věci. Úžasnou krajinu našeho velmi rozmanitého kontinentu a shledání s fajn lidmi na trase, v cíli a nakonec i doma v Nové Pace. Byla to jízda, která vedla peklem, očistcem i rájem. Měla všechno - od těžkých krizí až po nebeskou euforii."
Keywords: Sport, zdraví a životní styl; Sporty