Stopa míří do Čech - Dudek, karel (Machart, 2015)
Autor - vybaven závěry vlastního bádání i jedinečnou schopností tyto teze čtivou formou zpracovat - předkládá před čtenáře výsledek svého dlouholetého úsilí. Zrod slavného, legendami opředeného a dosud nerozluštěného Voynichova manuskriptu zasazuje do srdce Čech. Jednotlivé díly mozaiky tohoto téměř detektivního pátraní pak prokládá příběhy, které se okolo zrodu tohoto jedinečného rukopisu zcela jistě mohly odehrát. Kniha předkládá řadou argumentů podepřenou tezi, že slavný rukopis vznikl na území Čech. Od tohoto poznání je již jen krůček ke skutečnému rozluštění rukopisu. Autor sám své dílo uvádí slovy: "Malý pergamenový svazek leží dnes v klimatizované místnosti, univerzity v Yale. Není zde doma, nepatří sem a brání se. Čím? Skrývá své tajemství. Staletí plynou a tajemství trvá. Vysmívá se i nejmodernější technice dneška. Kde jenom najít k této záhadě klíč? Je jediná cesta: Najít a pochopit autora, ne se trápit s šiframi. Pochopit autora, čím žil, oč usiloval, co ho trápilo... Musíme se vydat tam, kde byl téměř jistě tento rukopis napsán. Do renesanční Prahy a Čech, druhé poloviny 16. století. Do té bizarní směsi šarlatánů a podvodníků na jedné straně a skutečných vědců na straně druhé. Ten rukopis dodnes žije a je stejný jako člověk. V neznámém prostředí se bojí a mlčí. Doma ta nejistota však z něho spadne a dříve či později se rozhovoří. Nezrodil se ani ve studeném sklepení skotského hradu, ani pod horkým sluncem jižní Evropy. Stopa míří do Čech..." Kniha na 144 stranách přináší řadu barevných reprodukcí.
Keywords: Literatura faktu