Restraint´s Rewards: Limited Sovereignties, Ancient Values, and the Preamble for a European Constitution - McCormik, Peter (Univerzita Palackého v Olomouci, 2014)
Každá ústava EU do sebe zakrátko bude muset začlenit základní evropské etické hodnoty. Avšak identita těchto hodnot a jejich zdroje zůstávají silně kontroverzní. Peter McCormick znovuobjevuje v kulturních počátcích některých hlavních evropských hodnot základní etickou hodnotu uměřeného a kriticky zdůvodněného omezení všech věcí. Zároveň argumentuje, že z této původní etické hodnoty vyplývá obnovené chápání politické, sociální a individuální suverenity, a to nikoli jako bezmála absolutní, nýbrž jako nutně limitované. Odměna pro politická společenství za plné přijetí takové základní etické hodnoty se ukazuje zahrnovat nevyhnutelnost vlády zákona, ústavnost společenského pluralismu a zakotvení osobní důstojnosti.
Keywords: Religionistika