S odvahou v srdci - Wendy, Holdenová (Ikar, 2023)
V červnu 1941 žije Ella společně s rodinou ve varšavském ghettu, v němž právě vrcholí epidemie tyfu. Němečtí okupanti vězní tisíce lidí v přeplněných domech a těla mrtvých se hromadí na ulicích. Vzápětí přichází zpráva, že Němci napadli Sovětský svaz, a zdá se, že jejich hrůzovládu už nic nezastaví. Tehdy se Elliným rodičům podaří s pomocí přátel, manželů Zuly a Artura Pieńkiewiczových, propašovat dceru z ghetta a Zula přijme dívku do rodiny. Nějakou dobu se jim daří unikat prozrazení, smyčka se však stahuje a cena za obětavost a odvahu je vysoká.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy