Výživa a dietetika v ošetřovatelské péči 1 - Tomanová, Jitka (Univerzita Palackého v Olomouci, 2024)
Distanční text Výživa a dietetika v ošetřovatelské péči 1 se zabývá vybranou problematikou výživy u dětí. Část textu je zaměřena na problematiku hodnocení stavu výživy u dětí včetně nutričních screeningových nástrojů, protože doposud mezi odborníky není jednotná shoda ve vytipování nejvhodnějšího nástroje k posouzení screeningového nutričního stavu u dětí. V textu je kladen důraz na problematiku kojení, jehož význam je v současné době již nezpochybnitelný a má pravděpodobně i pozitivní vliv na zdraví jedince v dospělosti. Pozornost je dále věnována mléčným i nemléčným příkrmům. V textu je i zmínka o problematice obezity a podvýživy u dětí, protože dětská obezita zahrnuje závažný zdravotní problém obdobně jako pediatrická podvýživa.
Keywords: Ošetřovatelství - klinické obory