Partnerské vztahy, intimita a sexualita osob s mentálním postižením - Zdeňka, Kozáková (Univerzita Palackého v Olomouci, 2023)
"Aktuální pohled na společnost představuje právo všech osob na plnou účast na životě v ní. Jednou z důležitých oblastí života člověka jsou i partnerské vztahy a sexualita. U osob s mentálním postižením však byly donedávna tématem, které bylo tabuizováno. V současné době se snažíme již nějakou dobu i tuto oblast řešit jak na poli teorie, tak i na poli implementace do praxe. Monografie se věnuje partnerským vztahům, intimitě a sexualitě osob s mentálním postižením v kontextu nejnovějších poznatků a výsledků výzkumu. Nejdříve vymezuje teoretická východiska, následně přibližuje závěry výzkumu, který byl realizován prostřednictvím kvantitativních a kvalitativních metod v oblasti sexuality osob s mentálním postižením."
Keywords: Psychologie a pedagogika; Speciální pedagogika