Zločin a trest - Fjodor, Michajlovič, Dostojevskij (Odeon, 2023)
Jak "filozoficky" zdůvodnit vraždu? Že život některých lidí je bezcenný, a tudíž není hříchem jim ho vzít? Tak nějak uvažuje Raskolnikov, klíčová postava Dostojevského románu z roku 1866. Po svém hrůzném činu uteče a dostane se do rodiny alkoholika Marmeladova. Raskolnikov se zamiluje do jeho dcery Soni a svěří se jí, jaký čin spáchal. Právě ona ho přesvědčí, aby se přiznal a přijal svůj trest. Dílo vychází v novém překladu Libora Dvořáka.
Keywords: Světová klasika