Etika v dokumentárním filmu III: Zodpovědnost za téma - Motal, Jan (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Třetí publikace ze série Etika v dokumentárním filmu se zaměřuje na otázku zodpovědnosti za téma dokumentárního filmu - od jeho volby a zpracování po recepci a společenský dopad. Příspěvky autorů a autorek z různých oblastí ukazují, že etika proniká všemi fázemi tvorby a není vnějším omezením, ale součástí samotného tvůrčího myšlení. Kniha propojuje teoretické úvahy, případové studie i studentské reflexe a nabízí prostor pro dialog o tom, co dnes znamená nést odpovědnost za film i za svět, který zobrazuje.
Keywords: Umění a kultura