Nefarmakologické intervence u ADHD a poruch chování - Růžička, Michal (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Tato práce vznikla z potřeby vytvořit ucelený přehled současných poznatků a intervencí pro děti a adolescenty s poruchami chování, neboť v České republice dosud podobná publikace neexistuje. Přestože se jedná o téma vysoce aktuální a nesmírně důležité, zejména s ohledem na narůstající počet diagnostikovaných poruch chování a emočních problémů u dětí, systematický a komplexní přehled zaměřený na tento specifický okruh problematiky zatím chybí. Tato práce proto přináší unikátní pohled na problematiku a zaměřuje se na propojení teorie a praxe v oblasti intervencí. Jejím hlavním cílem je sloužit jako učební materiál pro studenty etopedie, kteří se v budoucnu budou podílet na výchově, poradenství a terapeutické práci s dětmi s poruchami chování. Zároveň je určena odborníkům z praxe, kteří se s touto problematikou setkávají denně a hledají efektivní postupy, jak dětem a jejich rodinám účinně pomoci. V knize jsou shrnuty nejnovější výzkumy a doporučení pro praxi, které mohou být užitečné jak pro studenty, tak pro praktické odborníky.
Keywords: Speciální pedagogika