Péče o významné stromy - Ivo, Machar (Univerzita Palackého v Olomouci, 2023)
Předkládaná metodika je zaměřena na systémovou aktivní péči o stromy jako živé symboly národní a kulturní identity. Cílem metodiky je vést uživatele k co nejširšímu pojetí pěstební péče o významné stromy jako systematického procesu po celé období jejich vývoje. Uživateli se nabízí metodický postup ke stanovení potenciálu stromu, možnosti naplnění požadované funkce, perspektivy, výběru a aplikace vhodných pěstebních zásahů, způsob následné kontroly, evidence a dalších systémových opatření. Součástí péče o významný strom je i analýza jeho dosavadního vývoje, působení stresorů, se kterými se potýkal, nebo i pěstebních opatření, jež na něm byla v minulosti provedena a vyhodnocení růstových reakcí stromu na ně.
Keywords: Zahrada, zvířata, příroda; Příroda kolem nás