Markovovy řetězce a jejich aplikace - Hron, Karel (Univerzita Palackého v Olomouci, 2024)
Markovovy řetězce představují speciální typ náhodných procesů, které slouží pro popis chování náhodných jevů probíhajících v čase. V případě Markovových řetězců se pak jedná o náhodný proces bez paměti: stav systému v budoucnu závisí pouze na současném stavu a nikoli na minulosti systému. Tato vlastnost má některé důležité důsledky, mimo jiné umožňuje za určitých podmínek určit rozdělení pravděpodobností stavů při ustálení řetězce, tzv. stacionární rozdělení.
Keywords: Vysokoškolská pedagogika