Strašidlář - Mezi námi hradními strašidly - Študlarová, Zdeňka (Bambook, 2012)
Přízraky, strašidla a tajemné jevy z pověstí Čech, Moravy a Slezska jsou dětem od 9 let představené formou vyprávění, proloženého krátkými příběhy. Vypravěčem je vždy jedna z výrazných postav konkrétního dílu, která čtivou a záživnou formou popisuje vlastnosti a počínání jednotlivých přízraků a strašidel. Dynamické vyprávění dotvářejí půvabné ilustrace Zdenky Študlarové, doslova střižené na míru postav popisovaných příběhů. Bílá paní ze zříceniny hradu Skála představuje ve volném vyprávění nejprve sebe a pak celou řadu kolegyň a dalších přízraků, strašidel a tajemných jevů z českých a moravských hradů, zámků, tvrzí. Barvitě vyprávěné pověsti vás zavedou do tajemné pohádkové říše a přinesou vám mnoho zábavy i poučení. Zeměpisná mapa na začátku a na konci knihy vás bude určitě inspirovat k návštěvě zajímavých koutů naší vlasti.
Keywords: Dobrodružství, napětí, fantasy; Pohádky