Život ve 30. a 40. letech dvacátého století v multikulturních regionech střední Evropy na základě autobiografických próz německy píšících autorů - Ota Filip, Horst Bienek a další - Kubica, Jan (Univerzita Palackého v Olomouci, 2017)
Text pojednává o životě ve 30. a 40. letech 20. století v oblasti dnešních západních a severních Čech, jižního Polska a severní Moravy na základě autobiograficky laděných próz Oty Filipa a Horsta Bienka. Texty těchto autorů se vztahují hlavně k severní Moravě a historickému regionu Horního Slezska. Vzpomínkové prózy dalších autorů - Franka Sikory, Evy Althammer-Švorčíkové, Huberta Sigmunda a Gerolda Tietze tematizují život v západní a severní části Čech.
Keywords: Literární věda