Neusachliche Verhaltenslehren in der Prager deutschen Literatur - Grimes, Adéla (Univerzita Palackého v Olomouci, 2020)
Předkládaná publikace se zabývá analýzou pražského německého románu 30. let 20. století v souvislosti s literárním směrem Nové věcnosti. K výzkumu byly vybrány tři méně známé pražské německé romány, Malenski auf der Tour Otta Roelda, Kinder einer Stadt Hanse Natonka a Blanche oder Das Atelier im Garten Paula Kornfelda, na kterých je ukázáno, že se programatika Nové věcnosti neodráží pouze v dílech autorů z Výmarské a Rakouské republiky, nýbrž že je i nedílnou součástí fenoménu pražské německé literatury.
Keywords: Literární věda