Pohybová aktivita a tělesná zdatnost českých adolescentů v kontextu zastavěného prostředí - a, kol (Univerzita Palackého v Olomouci, 2019)
Cílem studie je odhadnout sílu asociací mezi pohybovou aktivitou, tělesnou zdatností a zastavěným prostředím u 11-19letých adolescentů žijících v ČR. Výzkum z let 2013-2016 zahrnuje 1745 participantů. Pohybová aktivita byla zjišťována dotazníkem IPEN Adolescent a pedometrem, příp. akcelerometrem. Tělesná zdatnost byla testována s využitím sestavy systému INDARES. Zastavěné prostředí bylo identifikováno pomocí dotazníku IPEN Adolescent, příp. i s využitím geografických informačních systémů. Pouze 43 % adolescentů plní zdravotní doporučení k pohybové aktivitě, 47 % jedinců lze označit za tělesně zdatné.
Keywords: Sport