Tupá poranění v soudním lékařství - Hirt, Miroslav (Grada, 2011)
Kniha je určena medikům, soudním lékařům a lékařům všech chirurgických oborů, kteří přicházejí denně do styku s tupými poraněními. Ocení ji i záchranáři a další příslušníci integrovaného záchranného systému.Tupá poranění vznikají působením tupého předmětu různé intenzity, a to buď přímo, tj. v místě kontaktu předmětu, nebo nepřímo přenesením energie na místo vzdálenější (např. zlomeniny kostí). Můžeme je dělit podle různých kritérií, například podle závažnosti, podle přítomnosti porušení kožního krytu, podle hloubky s možností poranění vnitřních orgánů atd. Rozsah a typ poranění závisí na vlastnostech zraňujícího předmětu a vlastnostech zasažené tkáně ...Knihu sepsalo 20 předních odborníků ze sedmi center České i Slovenské republiky.Publikace je doplněna téměř 50 názornými a didaktickými ilustracemi.
Keywords: Ostatní lékařské obory; Soudní, posudkové lékařství