Introducción al estudio de la dramaterapia, la terapia teatral, la pedagogía del compromiso y el teatro - Růžička, Michal (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Následující text si klade za cíl představit dramaterapii, teatroterapii, dramatickou a angažovanou pedagogiku jako tzv. parateatrální systémy, tj. ty, které využívají divadlo k jiným než uměleckým účelům. V případě, že je jejich cílem výuka, hovoříme o parateatrálních systémech vzdělávacího charakteru (např. divadelní výchova); v případě, že je cílem léčení, náprava, psychosociální růst, hovoříme o systémech terapeutického charakteru (sem řadíme především dramaterapii, psychodrama a teatroterapii). Pokusíme se představit základní principy dramaterapie, dramaterapie (specifické formy terapeutického divadla) a pedagogiky angažovanosti a na závěr uvedeme několik konkrétních příkladů parateatrálních projektů, metod a technik. Zmíníme se také o skupinové práci (neboli skupinové dynamice), která je pro paradivadelní přístupy stěžejní. Dramaterapii a teatroterapii bychom také mohli zařadit mezi expresivní terapie, tj. psychoterapeutické systémy, které využívají umělecký projev jako prostředek k dosažení terapeutických cílů.
Keywords: Speciální pedagogika