Nejsem jenom sestra: Má práce a život v Saúdské Arábii - Hana, Šlechtová (Esence, 2024)
Měli jste někdy sen tak velký, až vás děsil? Já ano. Ve školní lavici trutnovské zdrávky jsem se rozhodla, že jednou budu pracovat jako zdravotní sestra v Saúdské Arábii, zemi, o které si lidé u nás myslí, že je plná teroristů a že tam prodávají ženy jako já na velbloudím trhu. Při práci na plný úvazek v motolské nemocnici jsem studovala vysokou školu, ve volném čase se učila anglicky, připravovala se na zkoušku z islámu a chodila cvičit, protože arabské nemocnice nerady přijímají zaměstnance s nadváhou. Po letech dřiny jsem uspěla a v době pandemie odlétla za prací do prestižní královské kliniky v Džiddě - za svým vytouženým snem, díky kterému jsem ve třiceti vydělala svůj první milion. Dozvíte se, jaké to je být jedinou Evropankou na oddělení, blonďatou holkou s vlasy po pás mezi zahalenými ženami, ateistkou v zemi, kde vše ovlivňuje islám, ale i jak pacienti odmítají operace, protože jim to nařídí Alláh, jak mě potrestali, když jsem při směně udělala chybu, nebo jak jsem se zamilovala do muslima... Součástí knihy jsou také autentické příběhy a rady dalších českých sester, které se rozhodly pracovat v Saúdské Arábii, a unikátní pohled zkušené odbornice, která léta pomáhá zdravotníkům z Evropy, aby se dostali na ty nejlépe placené pozice ve světě.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy