Tanečnice - Michal, Šefara (Brána, 2020)
Tara je talentovaná ukrajinská tanečnice, která má před sebou zářivou kariéru. Nechybí jí zápal pro věc ani vytrvalost. Poté co se z Doněcka stane válečná zóna, musí uprchnout do České republiky a živit se tam za nelidských podmínek v bezútěšném prostředí jako dělnice. Jejím vysvobozením z tohoto pekla a cestou za splněním snu - tancem - se může stát malý leták nabízející v nedalekém baru místo barmanky a tanečnice. Zde se Tara seznámí s bývalou skvělou tanečnicí Marií, dříve vítězkou mnoha světových soutěží, dnes majitelkou taneční školy, která v ní obrovský talent rozpozná. A v Marii, bývalé šampionce s nelehkým osudem, se zároveň probudí dávno zapomenuté ambice vstoupit zase na světovou taneční scénu - i když teď pouze v roli trenérky.Jenže cesta ke slávě, případně i lásce a štěstí, je trnitá a dlouhá, protože Taře pod nohy stále hází klacky její minulost, objevující se vždycky v těch nejméně vhodných okamžicích. Co se vlastně před lety v Doněcku stalo? A jaké další jizvy na duši Tara skrývá?
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány; Společenské romány