CIO a podpora byznysu s případovými studiemi CIO v ČR a SR - Dohnal, Jan (Grada, 2011)
Kniha, která je ojedinělá na českém a slovenském trhu a dlouho zde chyběla, se zaměřuje na klíčové téma podnikové informatiky, kterým je dosažení souladu mezi podnikáním a IT, respektive mezi manažery byznysu a manažery IT. Je určena CIO a dalším pracovníkům podnikové informatiky, pracovníkům z procesů byznysu, kteří s IT spolupracují, a studentům VŠ. Její velkou předností je řada případových studií z ČR a SR. První část knihy se věnuje vývoji vztahu mezi byznysem a podnikovou informatikou a nárokům, které řízení a kultivace tohoto vztahu vyžaduje od managementu informatického útvaru. Druhá část se věnuje úlohám CIO v řízení podnikové informatiky, ukazuje, jak by CIO měl analyzovat potřeby byznysu a uspokojovat je při strategickém a taktickém řízení informatiky a své záměry zpět prezentovat managementu byznysu. Třetí část pak shrnuje nejlepší praktiky IT Governance, doporučuje, jak vybírat a řídit spolupracovníky v IT útvaru a jak řídit sourcing a náklady v podnikové informatice.
Keywords: Podnikání a management; Management v informační společnosti