Čtyři schody k bohatství - Josef, Klíma (Kalibr, 2024)
Miliardář Pavel Wolf zahyne při pokusu o překonání rychlostního rekordu na otevřené dálnici. Kdo vlastně byl? A o co se snažil? A může být vůbec u nás miliardář čestný a poctivý? Tyhle všechny otázky otevírá vzpomínání jeho nejbližší osoby: fyzioterapeutky Martiny, která mu celý život pomáhala snášet útrapy po úrazu z dětství. Jediná chudá ve společenství nejbohatší smetánky, která ji vidí zevnitř a zároveň kritickýma očima. Josef Klíma stejně jako v předchozí knize "Sedm schodů k moci", inspirovanou kauzou bývalého premiéra Petra Nečase a jeho osudové ženy Jany Nagyové, v sobě nezapřel novináře a provedl hluboký průzkum toho, jak se u nás rodili po roce 1989 miliardáři. Většina historek, které vypráví, má pravdivý základ, i když některé zní stejně neuvěřitelně, jako byla celá 90. léta. Příběh Pavla Wolfa a fyzioterapeutky Martiny je vlastně jakousi epopejí o dějinách tohoto státu za poslední půlstoletí, viděnou přes skrytý svět těch, kterým většina národa závidí. A také otevřenou otázkou: máme jim co závidět?
Keywords: Krimi, detektivky