Karlík a továrna na čokoládu - Roald, Dahl (Pikola, 2023)
Karlík Bucket, chlapec z chudé rodiny, souhrou šťastných náhod získá los, jenž mu umožní spolu s dalšími dětskými výherci navštívit továrnu na čokoládu pana Willyho Wonky. Návštěva se pro všechny děti kromě Karlíka promění v hrůzný zážitek, protože Umpa-Lumpové, kteří sladkosti vyrábějí, je postupně vytrestají za jejich špatné vlastnosti - jedno spadne do čokoládové řeky, jiné zfialoví a další je svrženo do odpadní šachty. Nakonec zbývá jen Karlík a pan Wonka pro něj přichystá nebývalé překvapení... Přijměte pozvání do světa čokoládových dobrodružství!
Keywords: Beletrie pro děti; Příběhy, deníky