Střípky české historie - Stanislava, Jarolímková (Universum, 2025)
Historie není jen o velkých bitvách a slavných osobnostech, ale skládá se i z mnoha všedních a méně všedních událostí. Na stránkách knihy se například dozvíte, odkdy se ve školách začala rozdávat vysvědčení, z jakého důvodu bývala mezi pašeráky i koza, co bylo jedinou slabinou Karlštejna, proč dívky nechtěly pěstovat hlemýždě, v čem se Chodové mýlili anebo proč čeští Němci chystali u Liberce atentát na Františka Josefa I. Autorka z jednotlivých příběhů sestavila pestrou mozaiku "malých" dějin, na které se často neprávem zapomíná, a navíc opravuje mnohé zažité omyly.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány; Literatura faktu