Lotosové střevíčky - Jane, Yang (Ikar, 2025)
Čína na sklonku 19. století je světem tradic, přísných hierarchií a krutých omezení, především pro ženy. Zde se začnou splétat osudy dvou dívek z odlišných světů. Lin-ťing vyrůstá obklopená bohatstvím a privilegii, ale také přísnými pravidly. Květinka, její služka a otrokyně, poznala od dětství jen tvrdou práci a ponížení. Jejich vztah je plný rozporů - přátelství i soupeření, závislosti i zatrpklosti. Jak se jejich životy dramaticky mění, obě ženy zjišťují, že jejich osudy nemají v rukou pouze muži, ale jsou to především jejich vlastní volby, které dokážou ničit nejen je samotné, ale i ty, na nichž jim záleží. Jane Yang popisuje svět, kde tradice skrývají hlubokou krutost a kde ženy často bojují nejen proti nespravedlivému systému, ale i jedna proti druhé. Lotosové střevíčky jsou ovšem především hlubokým a pozoruhodným příběhem o odhodlání, odvaze, pravdě i lásce, o hodnotách, jež mají smysl vždy a všude.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány