Mrtvola v brnění - Případy královského soudce Melichara - Jan, Bauer (Kalibr, 2024)
Je říjen roku 1306. Na oslavu zvolení nového českého krále Rudolfa Habsburského se na rynku Většího Města pražského koná rytířský turnaj. Jako první se mají utkat přítel a oblíbenec nového krále, rytíř vítězící ve všech turnajích, Hartmann z Kuenringu, s českým šlechticem Čeňkem z Lipé. K všeobecnému překvapení Hartmann padá do prachu kolbiště, aniž by se ho Čeněk dotkl dřevcem, a přivolaný ranhojič zjišťuje, že je dočista mrtvý. Vypadá to, jako by do klání mezi šraňky někdo poslal na koni mrtvolu v brnění. Čeněk je okamžitě uvězněn, ale případ je podstatně složitější, nikdo nechce mluvit, a navíc jsou zavražděni další lidé. Kdo potřeboval odstranit Hartmanna z Kuenringu a každého, kdo něco věděl? Komu vadil dědic mocného rakouského rodu? Královský soudce Melichar chce přijít této záhadě na kloub stůj co stůj!
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány