Krvavý sníh - Michal, Sabó (Brána, 2024)
Historický román z dob třicetileté války, odehrávající se na pozadí skutečných událostí, jejichž hrdiny jsou známé i anonymní postavy historie. Leden 1645. Válka ve zdecimované Evropě stále nekončí, a navíc švédská armáda generála Torstensona zahájila svůj největší vpád do Čech. Melchior Kašpar Seidl, velitel osobní stráže a služebník hraběte Jindřicha Šlika na jeho panství v Plané, dostane za úkol neutralizovat švédskou hrozbu v západních Čechách. Se svými přáteli se nechtěně zaplete do mocenských záležitostí hraběte, které ho z akcí na západě zavedou až do známé a pro císařské vojsko neslavné bitvy u Jankova. Poté se všichni ocitají v Brně během jeho hrdinné obrany a neúspěšného obléhání Švédy. Vzrušující příběh z krutých dob o hrdinství a přátelství, ale i tom, co z lidí dělá válka.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány