Volejbal - kondiční příprava - Vavák, Miroslav (Grada, 2011)
První kniha na českém a slovenském trhu, která přináší konkrétní východiska a přímou realizaci specifického a řízeného kondičního zatížení ve volejbale. Dá se použít jako přímý návod a postupovat podle ní v kondiční přípravě v průběhu celého roku. V první části se zaměřuje na potřeby současného volejbalu a popisuje celý rok kondiční přípravy. Druhá část je konkrétním metodickým návodem, jak postupovat v jednotlivých obdobích ročního makrocyklu podle periodizace volejbalové herní sezony. Vždy je charakterizována potřeba a možnosti rozvoje síly, rychlosti, vytrvalosti a koordinace v tom určitém období. Následují příklady možných tréninkových mikrocyklů a konkrétní cvičení na rozvoj síly, rychlosti a vytrvalosti. Třetí část se zabývá tvorbou speciálních posilovacích cvičení pro volejbalisty. Klasické tréninkové prostředky používané k posilování jsou transformovány do takové podoby, aby prostorově a časově zohledňovaly hru volejbalu, tedy imitovaly pohyb a časování v konkrétních situacích.
Keywords: Sporty