Spolehlivost inženýrských konstrukcí - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2020)
Kniha podává úvod do problematiky spolehlivosti a životnosti technických objektů (nosné konstrukce, dopravní prostředky a stavby, stroje). Nejprve jsou vysvětleny hlavní pojmy (spolehlivost, porucha aj.), a uvedeny jednoduché vzorce pro výpočty charakteristik spolehlivosti a dob do poruchy součástí, u kterých dochází k únavě, opotřebení nebo creepu. Jsou popsány hlavní zásady analýzy poruch i analýzy FMEA, která již při návrhu účinně zvyšuje spolehlivost. Jsou také shrnuty základní pojmy údržby a diagnostiky. Následuje vysvětlení důležitých pojmů z pravděpodobnosti a určování spolehlivostních charakteristik sledovaných veličin. Je popsána interferenční metoda posuzování spolehlivosti v případech, kdy je nutno uvažovat náhodný charakter zatížení i pevnosti. Jsou vysvětleny simulační pravděpodobnostní metody, jako Monte Carlo a LHS, a analýza nejistot. Jsou shrnuty i zásady robustního designu, který zajišťuje nižší citlivost na kolísání hodnot vstupních veličin. Nakonec jsou popsány bayesovské metody, které umožňují kombinovat různé informace. Přílohy obsahují soupis norem a komerčních počítačových programů pro řešení problémů spolehlivosti. Text obsahuje četné ilustrace a řešené příklady. Ke každé kapitole je připojen soupis literatury.
Keywords: Přírodní vědy