Upír z partaje - Andrzej, Pilipiuk (Laser, 2024)
Komunismus ustupuje krvelačnému kapitalismu, což ale vůbec neznamená, že je najednou všechno skvělé. Byl to tak dobrý plán, co se mohlo stát?! Měly být zisky z vyšroubovaných norem dovolené v Bulharsku. Mělo být vykořisťování a pobízení dělnické třídy bičem v ruce vypaseného buržousta s doutníkem v zubech. Mělo být tak hezky. Mělo, ale ono se to... Upíři prožívají hromadu traumat: nejdříve je zaměstnavatel posílá na dovolenou. Jak je známo, nejhorší na rekreaci je to, že není co na práci. A bez práce člověk hloupne. Upír také, protože i upíři jsou lidé, jen o něco mrtvější. Následně drátovna krachuje, navzdory skvělému záchrannému plánu, který měl rozhodným a vítězným krokem přivést pokulhávající podnik do krvelačného kapitalismu. A zase - nejhorší na tom, že nemáte práci, je to, že není nic na práci. Možná kvůli těmto špatným zážitkům nemají oba upíři vůči bývalým estébákům tolik trpělivosti jako dřív. Vůbec je nová realita tak nějak... překvapivě podobná té staré. Inu, kapitalismus už viditelně dorazil, ale kapitalisty zapomněli dovézt.
Keywords: Sci-fi, fantasy