Třinácté okno - Vlasta, Dušková (Ikar, 2022)
Co se skrývá v jednom lidském životě? Láska i nenávist, naděje stejně jako rány osudu.Albína to všechno zažila na vlastní kůži. Narodila jako dcera bohatého a oblíbeného sedláka, bohužel ale brzy ztratila maminku a nová macecha jí udělala ze života peklo. Oporu nenašla v poblouzněném otci, ani v bratrovi, kterého nenávist zahnala do rukou prospěchářských právníků. Macecha Albínin život dál ztrpčovala stovkami drobných ústrků, a nakonec dohodla i manželství bez lásky a připravila ji o rodinné dědictví. Přesto se Albína nikdy nevzdala. Všechnu svou vůli napřela k tomu udržet svou novou rodinu pohromadě a šťastnou. Navzdory válečnému nedostatku, těm nejkrutějším ztrátám i osobním démonům manžela a nejbližších. Třinácté okno je rodinnou ságou klenoucí se přes polovinu dvacátého století. Od konce monarchie po léta komunistické diktatury sleduje osud statečné ženy, která se odmítla sklonit a vytrvala. Její život nebyl lehký, ale dokázala být příkladem dalším. Venkovskou amazonkou, díky jejíž síle a vůli jiní zvítězili, i když se to zdálo nemožné.
Keywords: Společenské romány