Aplikovaná mechanika materiálů - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2019)
Konstruktér či projektant musí mít dobré znalosti o chování různých materiálů při zatížení. K tomu přispívá v patnácti kapitolách i tato kniha. První kapitola shrnuje základní pojmy: napětí, přetvoření a deformační energie. Druhá kapitola stručně porovnává metodu konečných prvků a metody analytické pro stanovení napětí a deformací v konstrukcích. Třetí kapitola uvádí kritéria pro posuzování porušení nebo vzniku trvalých deformací. Následuje kapitola o plastickém deformování. Pozornost je dále věnována napětím, která vznikají při změnách teploty. Kapitola šestá pojednává o koncentraci napětí v místech náhlých změn tvaru, kapitola sedmá je o únavě materiálů. Následují kapitoly o lomové mechanice, analýze lomů a o mechanice viskoelastických látek, kde deformace závisí na časovém průběhu zatížení. Další kapitola je věnována součástem se speciálními povrchovými vrstvami pro dosažení vyšší životnosti nebo specifických vlastností. Další kapitoly podávají základy mechaniky kompozitních materiálů, elastomerních materiálů a velmi poddajných těles, včetně textilních. Následují metody optimalizace tvaru těles. Poslední kapitola je věnována použití teorie podobnosti a rozměrové analýzy pro zvýšení efektivnosti vývoje a konstruování. Kniha obsahuje četné obrázky i příklady, které ilustrují použití popisovaných metod.
Keywords: Přírodní vědy