Jawa Californian historie, vývoj, technika - Bartuš, Jiří (Grada, 2011)
Jawa Californian - motocykly, nesoucí v názvu bohatou tradici značky Jawa spolu s vidinou amerického snu v podobě daleké slunné Kalifornie, po dlouhá léta nenechávají chladným mnohého z příznivců jedné stopy. Jak probíhal jejich vývoj a jaké okolnosti předcházely jejich vzniku? Jakým způsobem se měnil a čím byl ovlivňován prodej motocyklů československých výrobců na severoamerickém kontinentu? O tom všem i o technických detailech, dochovaných původních či restaurovaných motocyklech se dozvíte v této knize. Kniha je určena zájemcům o historii československé motocyklové výroby, majitelům a příznivcům motocyklů značky Jawa. Základním přínosem knihy je dopodrobna zmapovaná technika těchto motocyklů včetně podrobného popisu všech vyrobených verzí.
Keywords: Retro